De jonge prinses Maria Louisa von Hessen Kassel

 

Princessehof: bewoners Escher en 'princes' Maria Louise extra belicht. Jennifer Tee wint Amsterdam-prijs


Op 20 juni is een nieuwe expositie geopend: 'Het Princessehof van Maria Louise.' Een intieme expositie geeft een blik achter de schermen van het veelbewogen leven van Maria Louise van Hessen Kassel. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje-stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behoud van de Oranjedynastie. De expositie wordt een vast onderdeel van het museum, dat met de Maria Louise- en de vernieuwde Escher-expositie meer ruchtbaarheid geeft aan zijn geschiedenis.

Deze vernieuwde Escher-expositie wordt gedomineerd door een grote muurschildering van straatkunstenaar Leon Keer (Utrecht, 1980). Hij laat zich inspireren door het werk Hol en Bol van Escher. Met zijn 3D-vertaling van het werk zorgt Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis. (Leon Keer is een van 's werelds leidende kunstenaars in de anamorfische straatkunst. Hij wordt overal ter wereld gevraagd voor opdrachten, van de Verenigde Staten tot Australië. Keer maakte eerder al vier ‘Escheriaanse’ straattekeningen bij de tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum in 2018.) De muurschildering vormt een onderdeel van de vernieuwde expositie Thuis bij M.C. Escher.

Vanaf 5 september: Babs Haenen (in de EKWC-reeks) (. Gerenommeerd kunstenaar en keramist Babs Haenen (Amsterdam, 1948) ontvangt dit jaar de Van Achterberghprijs. Ter gelegenheid van deze onderscheiding toont het Princessehof tot en met 3 januari 2021 een selectie van haar werken , van historisch werk tot recente stukken.

Het Princessehof doet ook nog een opmerkelijke oproep in de aanloop naar de nieuwe tentoonstelling na de zomer:

"Bent u in de opruimwoede iets tegengekomen wat in de thema’s reizen, zee of scheepvaart past? En heeft u het niet meer nodig? Stuur het Princessehof een foto van uw koffer, ligstoel of emmer-en-schepsetje en misschien krijgt het wel een tweede leven als onderdeel van een kunstwerk. De kunstenares Liliana Porter en curator Tanya Rumpff kiezen vervolgens uit de inzendingen de voorwerpen uit die worden gebruikt. De gulle gevers van de uitgekozen spullen krijgen vier gratis entreekaartjes voor het Princessehof. De ingezamelde spullen worden gebruikt in het kunstwerk van Liliana Porter (1941, Argentinië). In haar installatie wonen de miniatuurmensen tussen de nostalgische voorwerpen. Ze creëren er een nieuwe wereld, maar richten ook een ravage aan tussen de scherven keramiek.

Meedoen
Foto’s van de spullen kunt u sturen naar communicatie@princessehof.nl. Stuur de maten van het voorwerp mee en het liefst foto’s waarbij het uit meerdere hoeken te zien is. Meedoen kan tot en met 1 juli en de inzenders krijgen binnen twee weken daarna antwoord. De inzenders van de uitgekozen items worden gevraagd de voorwerpen langs te komen brengen op een nader te bepalen moment. De gekozen inzenders ontvangen vier entreekaartjes voor het Princessehof om de tentoonstelling op een rustig moment te kunnen bekijken. De spullen worden na de tentoonstelling niet geretourneerd, het moet voorwerpen betreffen die anders weggegooid zouden worden."

Nu te bezichtigen zijn:

Gezonken schatten. Geheimen van de maritieme ziijderoute.' (Keramiek en andere voorwerpen die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende (!) tot en met de negentiende eeuw.) Verlengd tot en met 30 augustus.

Modern keramiek op de tweede verdieping. Jennifer Tee, Falling feathers. Design#5 Jolan van der Wiel.

Jennifer Tee (NL 1973) toont vallende veren, die tegelijk broos zijn en sterk, tegelijk licht en zwaar. Er is ook ander werk van haar te zien, tot eind januari 2021. Jennifer Tee heeft eind juni de Amsterdam-prijs voor de kunst gewonnen.

Jólan van der Wiel doet al enkele jaren van zich spreken dankzij zijn vondst: hij mengt magnetische metalen deeltjes in de gietklei en met enorme magneten zet hij het materiaal ertoe aan omhoog te kruipen. Ook deze tentoonstelling blijft tot oktober 2020. (Design#5)

meer informatie »