Topstuk, foto pn

 

Princessehof: Porseleinkoorts


Tot en met 1 september 2024 presenteert het Princessehof Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Met deze tentoonstelling schetst het de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

Bij de tentoonstelling is een podcast verschenen: porseleincast. Zie de website van het museum.

2 juni, 12.00 uur: Beschilder keramiek onder het genot van koffie of thee. Schuif aan in ons Kleicafé! Laat je van tevoren inspireren door de voorwerpen in de tentoonstelling Porseleinkoorts en beschilder vervolgens zelf een kopje, vaasje, of een ander voorwerp. Keramist en museumdocent Meraud Pals helpt je op weg. Na afloop wordt het voorwerp afgebakken, na een paar weken kan het eindresultaat worden opgehaald in het museum. Het Kleicafé is ook geschikt voor kinderen, zij kunnen aan de slag met kleine vaasjes. Tot 17.00u. Prijs: 35 euro, exclusief museumentree (incl. materialen en afbakken). Aanmelden via Princessehof-ticketpagina

14 juni: Symposium rond de geschiedenis van het porselein.

Rondleidingen: 2 juni, 7 juli, 4 augustus. Tijd: 12.30 – 13.30u. Prijs: 6 euro, exclusief museumentree. Aanmelden verplicht.

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Sustainable Ceramics ingericht.

Vanaf oktober 2024 presenteert het Princessehof een tentoonstelling over Wu Zetian (624–705), de enige keizerin in de Chinese geschiedenis. Het Princessehof zal als eerste museum in Europa haar bijzondere verhaal tot leven brengen. Een verhaal waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen, verteld aan de hand van de mooiste voorwerpen van keramiek.

meer informatie »