Foto Marie-Hélène de Vrij

 

Dekema State doet mee aan Dag van het Kasteel


Dag van het Kasteel op Dekema State maandag 6 juni

‘Een Ramp is van alle tijden’. Dat is het thema van de landelijke Dag van het Kasteel, die maandag 6 juni (tweede pinksterdag) ook op Dekema State in Jelsum wordt gevierd. Centraal staan verhalen over rampspoed die kastelen troffen, maar ook over de veerkracht van deze bijzondere monumenten. Een ramp die Jelsum trof waren twee aanvallen op de stins ten tijde van de partijtwisten tussen de Schieringers en de Vetkopers die eind vijftiende eeuw in Friesland woedden. In 1492 en in 1495 werd de stins van Schieringer Rienck Camstra aangevallen en deels verwoest door een legertje Vetkopers uit Leeuwarden. Twee objecten waren getuige van de belegering van de stins. Ze worden sinds mensenheugenis op de state bewaard. Dekema-vrijwilliger Tom Sandijck vertelt erover. dagvanhetkasteel.nl/thema-2022 Maandag 6 juni (tweede pinksterdag) geopend van 10-17 uur. Het verhaal over de belegering van Dekema State wordt vanaf 13.00 uur op ieder heel uur verteld. Toegang: volwassenen € 5 , senioren € 4, kinderen tot 18 jaar: gratis toegang

De state is normaal open in het weekend, van 13 tot 17 uur, uitgezonderd feestdagen!

De tuin en de koffiehoek zijn ook geopend (dinsdag -t.m. vrijdag 9 - 17; weekend en maandag vanaf half 12.) Hiervan kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken.

Dekema State kan ook worden bezocht in combinatie met Huis Van Eysinga. Op beide plaatsen zijn voordelige combi-tickets te koop. Ook de website van Museumhuizen biedt ze aan.

meer informatie »