Dekema State: kleine tentoonstelling Jan van Wageningen.


Het was er altijd gezellig’, Jan van Wageningen. 1950- 1970. Dit jaar wordt er een kleine tentoonstelling gewijd aan Jan van Wageningen (1918-1979) , de voorlaatste slotheer van Dekema State. Deze kleine tentoonstelling, op de zolder van Dekema State, schetst aan de hand van familiefoto’s en herinneringen een beeld van de periode dat Jan en zijn vrouw Greta het oude huis bewoonden en er een gastvrij onthaal boden aan talloze bezoekers, vrienden en bekenden: ‘Het was er altijd gezellig’.

Op 17 en 30 augustus zal Dekemastate gesloten blijven vanwege huwelijksvoltrekkingen.

Op 31 augustus komt het duo Angelpact naar Dekema, voor een concert dat bedoeld is voor de vrijwilligers en voor de Vriend(inn)en van de state, maar dat ook voor anderen (tegen betaling van 5 euro) toegankelijk is. Reserveren (tot 17 augustus) bij de Vriendenvereniging, te bereiken via de state. Het repertoire van Angelpact (zang en harp) bestaat vooral uit luisterliedjes. Zangeres Anebet Brongers is overigens de kleindochter van Greta Pronk, die met Jan van Wageningen de state bewoonde (zie bij de tentoonstelling).

Open Monumentendagen: 14 en 15 september. Gratis toegang. De verwachting is dat in dit weekend de reizende tentoonstelling 11Fountains de boerderij Boersma Zathe (die verbonden is met Dekema) zal aandoen.

De Dekema-lezing is op 21 november in de kerk van Jelsum. De lezing heeft een schilderij als onderwerp, namelijk een schilderij dat vroeger op Dekema hing en werd toegeschreven aan Rembrandt. Die toeschrijving is al langer verleden tijd, maar sindsdien is het onderzoek wel voortgeschreden.

meer informatie »