Foto Marie-Hélène de Vrij

 

Dekema State: focus op boomgaard en moestuin


De activiteiten van Dekema State staan dit jaar voor een groot deel in het teken van de moestuin. De expositie boven heeft de geschiedenis van de moestuin en het gebruik van de tuinproducten als thema. De gehele tuin is alle dagen open en vriij toegankelijk, van 9 tot 17 uur (maandag later open). Soms heeft er een gezelschap gereserveerd, dan kan de tuin gesloten worden; raadpleeg dus de website.

De state zelf: in het weekend van 13 tot 17 uur en vanaf 20 juni ook alle weekdagen behalve maandag.

Er zijn rondleidingen te boeken, gegeven door tuinbaas Wim Hoogendam, liefhebber Jan Huls of wildplukster Nienke Dubbeldam. Voor kinderen zijn er speurtochten, zoals Occa Tocca en het tuingeheim van Dekemastate. Er zijn ook verkleedkleren beschikbaar, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes. Ook groepen basisschoolleerlingen kunnen komen, nadat de leerkracht het hoe en wat heeft besproken.

De imkerijdagen zijn op 8 en 9 juli. Demonstraties bij de bijenkasten.

De Open Monumentendagen zijn in 2023 op 9 en 10 september. Tuin en state gratis te bezoeken. Op de 9e bovendien een lezing in de boerderij Boersmazathe: Emma Sofie de Vries MA over het gebruik van paddenstoelen door Occa Ripperda. (14 uur en 15.30 uur). En op de 10e ook een lezing over paddenstoelen, nu door Susan Bol (IVN-gids) (Eveneens 14 uur en 15.30u).

Nog een lezing in de Boersmazathe: Mariëlla Breukers, De geheimen van de wijnkelder in de 17e en 18e eeuw. (29 okt. 15 uur)

meer informatie »