Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Aanmelding of donateurschap: op laptop en desktop ziet u rechts een contactformulier. Op de telefoon moet u hiervoor scrollen tot voorbij de nieuwsitems.

Dag van het kasteel 2024

De dag van het Kasteel is in 2024 het hele Pinksterweekend van 17 t/m 20 mei, met als thema Aan tafel. In Fryslân nemen in elk geval deel: Dekemastate, Museum Martena, Fogelsanghstate, Harstastate, Huis Van Eysinga. (Afbeelding: damasten tafellaken, 17e eeuw, Dekemastate). 

Lees verder
Kweeperentaart. Foto Jan Edwin Geertsma (fragment)

Museum Martena. Feestelijkheden op Tweede Pinksterdag

Vanaf 18 mei zijn alle zalen weer geopend voor het publiek, inclusief de nieuwe tentoonstelling Buitenbeentjes op zolder, de Kermis van Kooistra en de schilderijenzaal. 

De kweeperentaart is tweede geworden in de wedstrijd om het beste kasteelrecept. De prijs bedraagt € 5000,00. 

CP Berbée: Onder Vrouwen. blijft tot en met 25 mei. 

Tweede Pinksterdag (20 mei): een levendige dag ter gelegenheid van de afronding van de herinrichting. Lees verder.

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur, ook weer op maandag. 

 

 

Lees verder
Foto Park Vijversburg

Vijversburg: Age komt zelf op de Dag van het Kasteel

Pinkstermaandag 20 mei van 11.00 – 17.00 uur. Speciaal voor de Dag van het Kasteel bezoekt Age Looxma-Ypeij zijn landgoed samen met zijn gezelschapsdame Helena Mallinkrodt.

Het Imaginarium-festival keert terug naar Vijversburg: 28, 29 en 30 juni

Vijversburg is aangesloten bij de nieuwe club Buuten. Tien toeristische ondernemers rond de Groene Ster hebben hun krachten gebundeld om het gebied Buuten Leeuwarden te promoten.

Lees verder
Topstuk, foto pn

Princessehof: Porseleinkoorts

Tot en met 1 september 2024 is de bijzondere tentoonstelling Porseleinkoorts te zien, met onder meer topstukken uit Dresden, Sèvres en Parijs, die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. 

Lees verder voor een symposium, een podcast, voor colleges, rondleidingen, Kleicafé enz. 

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Sustainable Ceramics ingericht

Lees verder

Botniastins: 22 mei beeldvertelling

Deze zomer is de Botniastins op de meeste woensdagen en zaterdagen geopend. Lees verder voor de precieze data. 

Rûzje Wyn – beeldvertelling Ester Eva Damen en Tsead Bruinja. Woensdag 22 mei, 20 uur 

 

Lees verder

Oostenburg Sint Anne belicht

In een aantal publicaties is de voormalige buitenplaats Oostenburg in Sint Annaparochie voor het voetlicht gebracht door Jan Keizer, die met name over de groenaanleg een aantal onbekende feiten boven water heeft gehaald. 

Lees verder

Oostenburg: Kollumer museum heropent op 18 mei

Het Kollumer Museum in het huis Oostenburg heropent zijn deuren op 18 mei. Naast de vaste collectie worden schilderijen getoond van Aafke Holman, die twee jaar geleden overleed. 

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft onlangs twee zeldzame borden verworven uit het wapenservies van Eyso de Wendt. Ze worden in bruikleen gegeven aan het Kollumer Museum, dat gevestigd is in het huis Oostenburg, dat voor De Wendt werd gebouwd. 

 

Lees verder
foto Lauswolt

Lauswolt: jaarlijks zomerconcert op 7 juli

Het Noord Nederlands Orkest komt op zondag 7 juli opnieuw naar Landgoed Lauswolt voor het Lauswolt Zomerconcert, ditmaal onder de leiding van dirigent en gastheer Jules van Hessen. Met bijdragen van wereldsopraan Lenneke Ruiten en Sven Figee op het Hammond-orgel. Aanvang 15 uur. 

Lees verder
Kleintje Klassiek

Schierstins: expositie en tuin

Tot en met zondag 19 mei exposeert beeldend kunstenaar Hennie Dijk - Stel onder de titel Crocus Pocus: Primavera! Met deze titel probeert zij het gevoel van het vroege voorjaar te vertalen: een toverbal in het voorjaar. In de stinstuin bloeien tegelijk de ´echte´ stinzenplanten. 

 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder
Foto Wikipedia

Lindenoord: Sterrenrestaurant

In de plannen van de gemeente Weststellingwerf gaat Wolvega een grootse gedaantewisseling tegemoet. Het huis Lindenoord wordt het domicilie van het (Michelin-) restaurant Smink, van chef-kok Jan Smink. Volgens Gault-Millau het beste restaurant van Fryslân. 

Lees verder
Voorzijde

Fogelsanghstate: 18 mei weer open, 20 mei Dag van het Kasteel

De meeste landgoederen zijn van oudsher geheel zelfvoorzienend. Producten van het landgoed werden door de vele personeelsleden verwerkt tot zeer uitgebreide diners. De Dag van het Kasteel is bij uitstek een goede gelegenheid om dit erfgoed en het rijke verleden eens nader te bekijken en om kennis op het gebied van etiquette op te doen. Dag van het Kasteel op Fogelsangh-State Pinkstermaandag van 13:00-17:00 uur. Ook open op 18 en 19 mei. 

Lees verder