Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Boek Stinzen en staten: tweede herziene druk

De tweede druk van ons boek Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland is verschenen. Lees verder voor een toelichting op de nieuwe elementen in deze herdruk. 

Behalve bij de stichting (via deze website) en de boekhandel is het boek ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. . 

Lees verder
Vijversburg: vanuit het westen Foto Peter Nieuwenhuijsen.

Vijversburg: Speurneuzen in Park Vijversburg

In het glazen paviljoen dat aan de villa Vijversburg vastzit, is een miniatuurhuis opgesteld, dat aanzienlijk meer ruimte inneemt dan de naam doet vermoeden. lees meer. 

Verschenen: het kinderboek Speurneuzen in Park Vijversburg (ook verschenen: Speurnoazen yn Park Viversburch), kinderboek door Astrid Kuiper (ill.: Monique Beijer). Uitg. Bornmeer. Geb. € 12,50.

Park Vijversburg is open. Een kaartje kost voor iedereen € 2,50. Maar let op de tarieven voor wie een jaarkaart koopt ("vriend wordt"). Voor twee samenwonende partners: € 10,00, voor een alleenstaande € 7,50. Een gezin met kinderen: € 15,00. In de theesalon is op afhaalbasis thee, koffie en warme chcola verkrijgbaar op zondag, na elven. 

Lees verder
Keramiek in tuin, Klara Kristalova

Princessehof: Human after all heropend

Human after all is de nieuwe, grote tentoonstelling, die een jaar zal blijven (foto)

Boven is een expositie ingericht van (meest recent) werk van Babs Haenen. Deze gerenommeerde keramiste (Amsterdam, 1948) ontvangt dit jaar de Van Achterberghprijs. Ter gelegenheid van deze onderscheiding toont het Princessehof tot en met 3 januari 2021 een selectie van haar werken (foto).Keramiekworkshops op 18 oktober en 1 november

 

 

Lees verder
Detail portret Rienk van Cammingha door Adriaen Cronenburgh (1562)

Steeds meer vondsten op terrein Camminghaburg

Het archeologieproject Camminghaburg brengt steeds meer aan het licht. De Camminghaburg stond ooit iets ten noorden van het Cambuur-stadion in Leeuwarden. Nu daar huizen worden gesloopt en vervangen, vinden er opgravingen plaats. De Leeuwarder Courant heeft er al meer dan eens verslag van gedaan, maar het archeologisch bureau plaatst ook van alles op zijn website. 

Lees verder
Opening Botniastins, kort college Rolf Bremmer

Klein Botnia: de beruchte Hendrik VIII

De Academie van Franeker heeft i.v.m. de coronamaatregelen de colleges weer moeten verplaatsen naar het youtube-kanaal van de academie.

Woensdagavond 25 november a.s. organiseert de Academie van Franeker een online-college door Manon Borst, directeur van Museum Martena. Zij vertelt het fascinerende verhaal van Hendrik VIII en zijn zes echtgenotes, waarvan hij er maar liefst twee liet onthoofden vanwege beschuldigingen van overspel of hekserij.

 

Lees verder
Foto Dekemastate

Dekema State: gesloten, tuin open

Dekema State is de rest van het seizoen niet meer te bezoeken. De tuin is vrij toegankelijk wanneer de hekken open staan. Van dinsdag t/m vrijdag is dat tussen 9 en 17 uur, op zaterdag zondag en maandag van 13-17 uur (of eventueel eerder)....

De Dekema-lezing van 26 november gaat ook niet door, het bestuur van de Vrienden en Vriendinnen beraadt zich nog op een eventueel alternatief.

Verschenen: kinderboek Simke de Specht en het geheimzinnige landhuis., een boek van Astrid Kuiper, met illustraties van Linda de Haan. Een uitgave van uitgeverij Louise. Lees verder. 


 

Lees verder
Park achter Staniaistate. Foto Peter Nieuwenhuijsen

Wandelen bij staten en stinzen: Fryslân Noord

De staten en stinzen bieden ruimte. Vijversburg (Tytsjerk), Staniastate (Oentsjerk), Martenastate (Koarnjum). Dekema State (Jelsum), tuin Museum Martena (Franeker). De tuin van het Poptaslot, Marsum is open, behalve op zondag. Bij de Schierstins (Feanwâlden) en Rinsmastate (Driezum) is eromheen lopen mogelijk. 

Lees verder
Beelden achter Lycklamahûs. Foto Peter Nieuwenhuijsen

Wandelen bij staten en stinzen: Fryslân Midden en Zuid

De staten en stinzen bieden ruimte. Bijvoorbeeld in Beetsterzwaag, achter en tegenover het Lycklamahûs, in de overtuin van Lyndenstein en in het vele groen bij Harinxmastate en Lauswolt in de buurt  Net zoiets voor Oranjewoud, bijvoorbeeld de overtuin van het huis Oranjewoud,  maar natuurlijk ook de rest van het Parklandschap. Van It Fryske Gea de Jongemastate (Raerd), en in Joure het park Heremastate. Tot slot ook het groen rond Epemastate (Ysbrechtum). 

Lees verder
Foto Bert Prins

Poptaslot: gesloten, maar tuin open

Heringastate (het Poptaslot) blijft dit seizoen gesloten. Erg jammer, maar de tuin is wel open en daar is meer te beleven dan je denkt. Op Facebook (pagina Poptaslot Marsum) heeft de beheerder een opmerkelijke verzameling foto's van de tuin geplaatst. 

Lees verder
De "aanraakkamer". Foto: Museum Martena

Museum Martena wint RAAK Stimuleringsprijs

Uw stem heeft geholpen: Museum Martena heeft de RAAK-Stimuleringsprijs gewonnen.

Was in de tuinkamer al alles aanraakbaar, nu heeft het museum met een nieuw project voor slechtzienden deze prijs in de wacht gesleept. 

De tentoonstelling De Binnen- en Buitenwereld van Gosse Koopmans bliijft de rest van dit jaar. De wandvullende panorama's die tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, zijn geïnspireerd door Koopmans' eigen omgeving. 

Lees verder

Jousmastate

Op het terrein van de voormalige state Juwsma, Jwsma of Jousma te Wirdum is in 1828 een lid van de familie Van Eysinga begraven en tussen dat jaar en 1938 volgden nog een dozijn aanverwanten. Deze Eysinga-begraafplaats bestaat nog. In 1983 heeft er voor het laatst een restauratie plaatsgehad en op dit ogenblik is opnieuw aandacht nodig voor de staat waarin het eiland verkeert waarop de begraafplaats gelegen is. 

Lees verder