Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

foto pn

Vijversburg: Joh. Bosgra, laatste dag

De theesalon in het park is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur. 

De kunstenaar/fotograaf Johannes Bosgra exposeert in Villa Vijversburg en in het glazen Paviljoen met “Bosk fan Bosgra, yn Bosk fan Ypey”. Woensdag - zondag, tot en met 1 oktober. 

 

Lees verder

Hotel Lunia: Vegetarisch op Dierendag

Dierendag biedt een goede gelegenheid om eens stil te staan bij de vleesconsumptie. Minder vlees eten kan de wereld een stuk mooier maken. Als er minder vlees geproduceerd hoeft te worden, is dat goed voor het milieu en voor het dierenwelzijn. Bij hotel Lunia wordt hierom een vegetarisch driegangen diner voor maar €19,00 euro p.p.  geserveerd.

Lees verder

Jousmastate: herstelwerk voltooid, maar wordt vervolgd

Jousmastate is de naam van een voormalige state in Wirdum (Frl). Op het stinsterrein dat tot de state behoorde, ligt sinds 1828 de familiebegraafplaats van de Van Eysinga's. De begraafplaats is opgeknapt en nu wordt de mogelijkheid geopend om er urnen te gaan begraven, van anderen dan de Eysinga's. 

Lees verder
Lyndenstein vóór de vergroting van 1924

Beetsterzwaag: rondleiding 14 oktober

Op 14 oktober geeft een gids van Historisch Beetsterzwaag een rondleiding door het dorp. Beetsterzaag blijkt geen doorsneedorp met toevallig een paar adellijke woningen. Start van de rondleiding is om 14.00 uur tegenover Hoofdstraat 3, bij de ingang van de overtuin van Huize Lyndenstein. Duur: plm. 1 uur. Kosten € 5,00 pp, contant en gepast te voldoen. Aanmelden is niet nodig.

Lees verder
Foto Arjen Bronkhorst. Actuele foto volgt.

Harstastate: via Hegebeintum boeken

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. In de zomeropenstelling is Harsta State ook geopend op dinsdag en donderdag, Harsta State is dan dus geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10-17 april, en op zondag van 13-17 uur. 

 

Lees verder
Rechts Josse Pietersma, midden directeur Manon Borst. Links Adrie Warmenhoven van het Planetarium

Museum Martena

In het museum exposeert momenteel Bowe Roodbergen werken op papier, lampen en andere objecten.

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. 

 

Lees verder
Oranjestein. Foto pn

Oranjestein: zondagmiddag park geopend tot en met 29 oktober

Tuin en park van landgoed Oranjestein zijn alle zondagmiddagen tot en met 29 oktober 2023 van 12.30  tot 17.00 uur geopend voor publiek. U kunt hier twee wandelroutes volgen aan de hand van houten pijlen. (Entree €2,50 p.p. kinderen gratis). U ontvangt een plattegrond en de geschiedenis van het landgoed. Honden zijn niet toegestaan. Bij slecht weer (storm en regen) gesloten.

Het vakantiehuisje bij Oranjestein (www.natuurhuisje.nl) is verkocht en kan na 1 oktober niet meer worden geboekt.

Lees verder

Princessehof: Feest! verlengd tot en met 7 januari 2024

De tentoonstelling Feest! is verlengd tot en met 7 januari 2024

Tot eind oktober blijft Handle with Care, de universele rol van handen en vingers gevangen in keramiek. Een eclectische verzameling uit verschillende tijden en streken. Ook Keeley Haftner, Carbon Copies blijft tot eind oktober. 

 

 

Lees verder

Fries Museum: kunstwerk over Oranjewoud

Fries Museum: tentoonstelling Seeds of memory. Mercedes Azpilicueta, De Rebelse Lusthof (2022). Dit monumentale tapijt toont fragmenten van een tuin met verschillende objecten en figuren die verband houden met de geschiedenis van landgoed Oranjewoud.

Lees verder

Johan de Haan adviseur Staten en Stinzen

Per 29 maart 2023 is dr. Johan de Haan adviseur geworden van de stichting Staten en Stinzen. Na een hoogleraarschap in Nijmegen werd De Haan conservator in Paleis Het Loo. Nu is hij begonnen als inspecteur bij het ministerie van OCW. Lees het artikel over het gebied van zijn expertise: historische interieurs. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder