Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Botniastins met links torentje MArtenastins en rechts stukje Camminghastins

Academie van Franeker: Waarheid en feiten

De Academie van Franeker is begonnen met een collegereeks in de Botniastins, onder de titel Waarheid en feiten. Op 30 november spreekt prof.dr. Margriet van der Heijden

7 december: prof.dr. Ronald van Raak

14 december: Jesse David Marinus

11 januari 2023, prof.dr.ir. Jacob Fokkema:

Lees verder
Pleintje achter. Foto pn

Museum Martena: Joost Vandebrug

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. Tot 1 april is het museum niet open op maandag. 

Deze winter is het nieuwe werk van fotograaf en filmmaker Joost Vandebrug in Museum Martena te zien. 'Alles stroomt' is het motto waaronder Joost Vandebrug (Franeker, Antwerpen) de afgelopen periode zijn kunstwerken heeft gemaakt.

Lees verder
Rechtenvrije foto Schierstins

De Schierstins: weekendopenstelling; 11 dec. klarinetconcert

Vanwege de zeer sterk gestegen energielasten is de Schierstins genoodzaakt in het winterseizoen alleen nog in het weekend open te zijn, met uitzondering van de Kerst- en de krokusvakantie. 

11 dec., 15.30 uur: Jannie Reijenga en Luc Feikens (beiden op klarinet) brengen werken van Bach, Krommer en Mozart

Het Fries Museum heeft bij de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur (t.m. 7 mei 2023) een vijftal "luisterwandelingen" geïntroduceerd. Een ervan begint bij de Schierstins. Men kan op elk moment starten bij de poort, mits in het bezit van een QR-code. Het FM wijst erop dat de beleving completer is tijdens de openingstijden van de stins.

 

Lees verder
Foto Arjen Bronkhorst. Actuele foto volgt.

Harstastate: zaal open, appartement gereed

Harstastate is geopend met een open dag op 5 november. De zaal van de state kan voortaan worden bekeken op wensdagmiddag en vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Ook is de state opgenomen in de afdeling Monument en Bed van de vereniging Hendrick de Keyser. 

Er is een samenwerkingsverband tussen Harstastate en het bezoekerscentrum Hegebeintum, waardoor belangstellenden naast de state ook de kerk met graven en rouwborden kunnen bekijjken. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting.Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder