Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Aanmelding of donateurschap: op laptop en desktop ziet u rechts een contactformulier. Op de telefoon moet u hiervoor scrollen tot voorbij de nieuwsitems.

Excursie Harstastate, Martenastate, Dekemastate

De stichting Staten en Stinzen neemt u mee, als u wilt, naar de stinzenflora (en de rest) op Harstastate, Martenastate, Dekemastate: vrijdag 8 maart, vanaf half elf. Kosten € 38,50 incl. koffie, lunch, entree. Stuur ons een mailtje: info@statenstinzen.nl 

 

Lees verder
Schierstins: middeleeuwse situatie (schilderij Bennie Visser).

Schierstins: tentoonstelling Bennie Visser en Henk Stapert

Twee streekgenoten uit Noardeast-Fryslân, Bennie Visser uit Feanwâlden en Henk Stapert uit De Westereen tonen hun werk tot en met 3 maart. De openingstijden zijn donderdag en zondag van 13.30-16.30 u., vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur. (behalve tijdens speciale activiteiten, zoals 26 januari, 3 en 11 februari). Zie ook www.schierstins.nl.

Ook de tentoonstelling die op 10 maart begint, wordt aangekondigd als u doorklikt. 

Lees verder

Princessehof: Familieworkshops mozaïeken maken

In de voorjaarsvakantie gaan families aan de slag met het maken van een mozaïek van gebroken keramiek. Datum: dinsdag 20 t/m vrijdag 23 februari 2024Tijd: 13.00 - 15.00u. 

Vanaf 2 maart is de bijzondere tentoonstelling Porseleinkoorts te zien, met onder meer topstukken uit Dresden, Sèvres en Parijs, die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. 

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Sustainable Ceramics ingericht

Lees verder
Foto Irene Feenstra

Harstastate: stinzenflora-expositie in Informatiecentrum. En voorjaarsvakantie!

In het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum is tot en met 12 mei de expositie Zee van bloemen te zien. Op deze expositie staat de stinzenflora centraal. Kunstenares Irene Feenstra heeft hiervoor tijdens de gehele bloeiperiode achttien karakteristieke stinzenbloemen gefotografeerd op Martenastate. Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Lees verder. 

Voor de voorjaarsvakantie: lees verder!

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. Het Kennis- en Ynformaasjesintrum is van november tot en met maart geopend op woensdag en vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Lees verder
Foto Park Vijversburg

Vijversburg: tentoonstelling 'Mijmeringen'

Tot en met 25 februari: de expositie “Mijmeringen”. Tien studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van NHL/Stenden hebben de afgelopen studieperiode hun gedachten over levensvragen vertaald in een aantal zeer uiteenlopende kunstwerken. Deze zijn te vinden in de theesalon, op de eerste verdieping van Villa Vijversburg, in de salonkamer, in en naast het Paviljoen en in de theekoepel. Geopend: elke zondag en in de voorjaarsvakantie van woensdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

De theesalon is geopend op zondag, vanaf 11 uur. 

Lees verder
CP Berbee

Museum Martena. CP Berbée: Onder Vrouwen. Kasteelreceptenwedstrijd.

Te zien in dit museum. CP Berbée: Onder Vrouwen. Tijdloze mode en interieur komen samen met de vrouwelijke portretten uit de collectie van het museum in deze kleurrijke tentoonstelling. (Tot en met 25 mei 2024)

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. 

Help pake en beppe de vakantie door: lees verder

En ook voor de wedstrijd tussen de Nederlandse kastelen, waarbij Museum Martena tot de genomineerden behoort: lees verder

Lees verder
Foto Sjoerd Hogerhuis

Martenastate Koarnjum: excursieprogramma 2024. 19 april, opening Martena Zathe.

Wat de excursies op Martenastate betreft, vindt de aftrap plaats op zaterdag 10 februari, van 10.00 uur  tot 11.30 uur: “Op zoek naar sneeuwklokjes”. 's Middags van 13.30 tot 15.30 uur gaat het speciaal om het fotograferen van sneeuwklokjes. Lees verder voor de overige data in het voorjaar. 

Het nieuwe gedeelte, Martena Zathe, wordt op 19 april officieel geopend.
 

 

Lees verder
Foto Wikipedia

Lindenoord: Sterrenrestaurant

In de plannen van de gemeente Weststellingwerf gaat Wolvega een grootse gedaantewisseling tegemoet. Het huis Lindenoord wordt het domicilie van het (Michelin-) restaurant Smink, van chef-kok Jan Smink. Volgens Gault-Millau het beste restaurant van Fryslân. 

Lees verder
Johan de Haan, foto Jacomine Hoogendam

Contactavond Staten en Stinzen

De contactavond 2023 van onze stichting is achter de rug: 31 januari 2024. Er waren ongeveer 65 personen getuige van aankondigingen door Els van der Laan (Fries Erfgoed Collectief) en Grytsje Kunst (Landschapsbeheer Friesland), het jaaroverzicht van voorzitter Bearn Bilker en de lezing 'Slooppijn', door Johan de Haan. Zie voor deze laatste ook het nieuwe nummer van de Friesland Post, dat op deze avond verscheen. 

Lees verder

Oostenburg: Kollumer museum ontvangt borden van Eyso de Wendt

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft onlangs twee zeldzame borden verworven uit het wapenservies van Eyso de Wendt. Ze worden in bruikleen gegeven aan het Kollumer Museum, dat gevestigd is in het huis Oostenburg, dat voor De Wendt werd gebouwd. 

Het museum is tot eind maart 2024 gesloten. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder