Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Schierstins: Kinderdroom

Na de heropening op 26 januari is er in de Schierstins weer plaats voor de Knderdroom van Herman Verduijn, een grote speelgoedverzameling, met topstukken van voor WOII. Tot en met 23 februari, dus alleen het eerste deel van de krokusvakantie.

Lees verder
Vijversburg, 2021. Foto PN

Stinzenflora: de eerstelingen

Nu de eerste winterakonietjes en sneeuwklokjes (ayttablomkes en liderkes) in bloei zijn geraakt, ontstaat er activiteit op het stinzenflora-front. Het eerste Stinzenflorajournaal van dit jaar.is verschenen. De Stinzenfloramonitor ziet er schitterend uit, maar is nog niet actief.

Een stinzenfloraexcursie wordt aangeboden door de Nederlandse Tuinenstichting, op 16 april: Öp zoek naar de bostulp, keningin fan de stinzeblomkes". Zie de website van de NTs. Een stinzenfloraexcursie van Staten en Stinzen wordt binnenkort azangekondigd. 

 

Lees verder
foto pn

Poptaslot zoekt gidsen

Deze zomer hoopt het Poptaslot de deuren weer te kunnen openen. Dan zijn er wel nieuwe gidsen nodig. Inlichtingen: lees sverder

voortuin overdag geopend, niet op zon- en feesstdagen

 

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: tuin open

In de komende maanden is de tuin geopend, maar blijft de state dicht tot volgend seizoen. De koffiehoek is naar binnen in het entreegebouw verplaatst en niet beschikbaar op maandag, maar wel op andere dagen van de week. 

Lees verder
Zonnewijzer Vijversburg

Wiebe Adema Symposium

11 maart: De Stichting Dekema State en de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) organiseren het Wiebe Adema Symposium – Van leven op de edele state naar visies op landschap en erfgoed. 

 

Lees verder
eetkamer

Eysingahuis gaat weer open en zoekt kernvrijwilligers

Het Eysingahuis, heropend per 26 januari, heeft behoefte aan kernvrijwilligers, dat wil zeggen vrijwilligers die in afwezigheid van de coördinator de leiding hebben. 

In het Eysingahuis is het prachtige portret van Schelte Van Eysinga teruggekeerd. In de tuinkamer hangt een giclee, in bruikleen gegeven door de Stichting Staten en Stinzen De giclee is gemaakt door de firma Art Revisited en bijna niet van echt te onderscheiden. 

Lees verder
Dorpsvlag Warns

Locatie Sytzemastins Warns bekend, bijzondere vondst

Bij archeologisch onderzoek te Warns is vastgesteld waar precies de stins van de familie Sytzema heeft gestaan. Tot de vele vondsten die er gedaan zzijn behoren ook drie haakbussen, primitieve geweren, waarvan er tot nu toe slechts dertig in Nederland waren aangetroffen.

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting.Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder