Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Verschenen: twee boeken van de hand van mw. dr. R. Radetzky

Bij onze stichting te bestellen: 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky. Lees verder voor een toelichting op de nieuwe elementen in deze herdruk. Behalve bij de stichting (via deze website) en de boekhandel is het boek ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. (Afbeelding)

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder
situatie 26 aug 2021. Foto PN

Harstastate:Hendrick de Keyser publiceert plannen

In het ledenblad (Bericht aan de leden, september 2021) van Hendrick de Keyser is een volle pagina gewijd aan Harstastate. In het huis wordt de achttiende-eeuwse zaal-kamer gescheiden van de rest van het huis.

Een club van zo’n twaalf tuinvrijwilligers is van start gegaan in de tuin rondom Harsta State, onder leiding van Heilien Tonckens, specialist op het gebied
van landschapsbeheer. Ook aan het huis wordt druk gewerkt. 

Lees verder
Foto stichting Op Toutenburg

Vijversburg: Herman van Veen

In het glazen paviljoen stelt  Herman van Veen (dé) 'Transparanten' tentoon. Op zondag van 11 tot 17 van nabij te bekijken, op de overige dagen door de transparante ruiten van het glazen paviljoen.

 

Lees verder
De "aanraakkamer". Foto: Museum Martena

Museum Martena nu ook op maandag open

Museum Martena is weer geopend; in de tentoonstellingszaal: Klaas Werumeus Buning uit Pietersbierum

In de Academiezaal zijn 20 animatiefilmpjes bij de statige professorenportretten te zien.

Het museum heeft een fraaie nieuwe website!

In het  museum worden interne veranderingen doorgevoerd. Soms is er een zaal gesloten.

Lees verder

Geleefd geloof

In een nieuw boek over de Friese middeleeuwen staan de staten en stinzen niet centraal, maar is er wel het een en ander te vinden over de geloofsbeleving in deze bovenlaag van de bevolking. 

Lees verder
Foto Bert Prins

Poptaslot: nieuwe beheerder

Bert Prins, de slotbewaarder van het Poptaslot is op 1 juli met pensioen gegaan. De 34-jarige Gunar Boon uit IJlst is zijn opvolger. Maar omdat kasteelbeheerder een vak apart is, wordt Boon de komende maanden eerst nog rustig ingewerkt door Prins.

Op https://www.facebook.com/poptaslot.marsum staan inmiddels zo veel foto's dat een bezoek aan het slot nauwelijks gemist wordt. Dat is natuulijk niet de reden dat het nu gesloten is. De tuin is zo veel mogelkijk open (niet op zondag). 

NB Vanwege de vele werkzaamheden op het Poptaslot is de toegang tot de tuin ook niet steeds gegarandeerd.

Lees verder
foto pn

Kippenburg: appartementen in de boerderij

Frysk Nijs, een digitale uitgave van Albert Hendriks, maakt melding van plannen die leven bij de eigenaresse van Kippenburg, jkvr. Van Panhuys: vakantie-appartementen in de naastgelegen boerderij. Kippenburg zelf is al veel langer te huur: per week en in zijn geheel.

Lees verder
Zonnewijzer Vijversburg

Wiebe Adema Symposium

19 november: De Stichting Dekema State en de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) organiseren het Wiebe Adema Symposium – Van leven op de edele state naar visies op landschap en erfgoed. Het symposium vindt plaats op vrijdag 19 november 2021 van 10:00 uur – 16:30 uur. De locatie is de Campus Fryslân in Leeuwarden.

 

Lees verder
Lyndenstein, 1914 collectie Ernst Huisman

Lyndenstein 200

In de LC van 1 juni 2021 is een foto gepubliceerd uit de collectie van Ernst Huisman, waarop te zien is hoe Lyndenstein eruitzag voor de verbouwing die na 1915 plaatsvond. Het gebouw is dit jaar 200 jaar oud. 

Lees verder

Jousmastate

Op het terrein van de voormalige state Juwsma, Jwsma of Jousma te Wirdum is in 1828 een lid van de familie Van Eysinga begraven en tussen dat jaar en 1938 volgden nog een dozijn aanverwanten. Deze Eysinga-begraafplaats bestaat nog. In 1983 heeft er voor het laatst een restauratie plaatsgehad en op dit ogenblik is opnieuw aandacht nodig voor de staat waarin het eiland verkeert waarop de begraafplaats gelegen is. 

Lees verder