Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Foto Voormeer

Voormeer: Schrikkelconcert

Zaterdagavond 29 februari: schrikkelconcert door Robert Poortinga (piano) en Meri Khojayan (viool). Mede-orgaisator: stichting Staten en Stinzen. Het concert vindt plaats in de zaal van Voormeer, een van de bezienswaardige ruimtes van dit particulier bewoonde huis. 

Lees verder
foto Wim Glas

Dekema State: voorjaarsvakantie-openstelling

Help Pake en Beppe de vakantie door bij Dekema State. De state is van 18 tot en met 21 februari open tussen 13 en 17 uur. Kinderen gratis toegang, mits onder begeleiding van (wel betalende) pake, beppe of andere volwassene.

Dekema State is voorts een van de bestemmingen tijdens het voorjaarsarrangement op 11 april. De jaarlijkse voorjaarsfair is dit jaar op 2 mei. 

Lees verder
Tableau van de opening. Rechts ús Heit, geheel links de secretaris van onze stichting. Midden voorzitter Van Zuijlen en burgemeester Marga Waanders

Klein Botnia: Academie van Franeker

De Botniastins is op 5 februari officieel heropend door burgemeester Marga Waanders. De Open Dag op 8 februari bleek zeer veel belangstellenden te trekken.

Op 11 en 18 maart, resp. 8 en 15 april is er een reeks colleges met het thema 'Crisis in de rechtsstaat'. 

Lees verder
Sneeuwklokjes bij Vijversburg (2019). Foto Peter Nieuwenhuijsen

Stinzenfloranieuws: nieuwe gids verschenen

Deze week verscheen een nieuwe Basisgids Stinzenplanten, van de hand van Heilien Tonckens, Wil Leurs en Rick Hoeksema. 

e stinzenfloramonitor staat weer online. Opvallend is het longkruid in de Martenatuin (Franeker)

Lees verder

Princessehof: modern keramiek en Gezonken schatten

Beneden: Gezonken schatten. Geheimen van de maritieme ziijderoute. Keramiek en andere voorwerpen die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende (!) tot en met de negentiende eeuw. Tot zomer 2020. 

Tweede verdieping: modern keramiek. Lees verder

Op de 1e verdieping de vaste expositie Van Oost naar West:

Lees verder
Vijversburg: "kluizenaarshut". Foto Peter Nieuwenhuijsen.

Vijversburg: poëzieroute in februari

Gedurende de maand februari kan men in Park Vijversburg een poëzieroute lopen. Bij de toegangspoort ligt de route klaar. 

In de villa en vooral in het paviljoen stelt Marja Dijkstra haar grote houtskooltekeningen tentoon, Daartoe is de villa ook op woensdagmiddag geopend. 

 

Lees verder

Museum Martena: Gosse Koopmans

De tentoonstelling De Binnen- en Buitenwereld van Gosse Koopmans is op 1 februari geopend. De wandvullende panorama's die tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, zijn geïnspireerd door Koopmans' eigen omgeving. Hij zal regelmatig in het museum aan het werk zijn en kan dan meer vertellen over zijn kunst en inspiratiebronnen.

Lees verder
Schilderij in FM, afd. Ferhalen fan Fryslân

Stadhouderlijk Hof: Willem Lodewijkjaar

Hoewel het hotel Het Stadhouderlijk Hof maar zijdelings betrokken is, plaatsen wij berichten omtrent zijn eerste bewoner - ús heit - op deze plaats. Omdat graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (13 maart 1560 - 31 mei 1620) vierhonderd jaar geleden in Leeuwarden overleed, is dit jaar het Willem Lodewijkjaar. Er zijn al enkele programmapunten vastgesteld. Foto: ús heit at night.

Lees verder
Rinsmastate, zwaar gehavend in 1944. Foto Peter Nieuwenhuijsen

Dag van het Kasteel 2020

Een goed en een slecht bericht van de Nederlandse Kastelenstichting

In 2020 is de Dag van het Kasteel wederom op Tweede Pinksterdag. Dit jaar is dat de 1e juni. Het thema is 'Bezet en Bevrijd.' 

Lees verder
Schilderij familie Van Eysinga. Foto Marieke Balk

Eysingahuis: vanaf maart nieuwe schilderingen in eetkamer

Vanaf maart zullen de schilderingen naast de schouw in de eetamer te bezichtigen zijn. Tot die tijd wordt er in deze kamer aan gewerkt en is hij ook niet te bezichtigen. 

In het Eysingahuis is regelmatig ruimte te huur. Op dit moment een driekamerappartement en de grote bedrijfsruimte. 

Lees verder

Nieuw Boerderijenfonds

Op deze website staan ook enkele boerderijen, zoals degene die stinsresten bevatten en degene die achter een monumentale poort zijn gebouwd. Daarom is het bericht over een nieuw Boerderijenfonds ook hier interessant.

Lees verder

De Klinze kondigt Bed and Breakfast aan

De Klinze heeft van een van de ruimtes een showroom gemaakt. UIteraard blijift 'proefslapen' mogelijk. Verder wordt sinds zomer 2019 aangekondigd dat er 'snel' informatie komt over een 'binnenkort' te starten Bed and Breakfast in het gebouw. (30 aug. 2019).

Lees verder

Vrijstelling leges

In de Nieuwsbrief van de Friese Boerderijenstichting is een uitleg gepubliceerd over de vrijstelling van leges voor een ontheffing van de Wet natuurbescherming, nodig voor het uitvoeren van onderhoud of renovatiewerkzaamheden.

Lees verder