Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

Staniastate: LC-nazomerfair

De jaarlijkse LC-nazomerfair op Staniastate is dit jaar op 14 en 15 september. De stichting Staten en Stinzen zal acte de présence geven. Lees hierover verder!

Lees verder

Het boek der Staten en Stinzen

In 2018 is het nieuwe boek over staten en stinzen van Rita Radetzky verschenen: <Staten, stinzen en buitenplaatsen in Friesland. "Plaatsen van verdediginge als wel tot aangename en gemaklijke wooningen gebouwd". Via ons e-mailadres statenstinzen@outlook.com te bestellen! Lees verder voor onze aanbieding.

Lees verder
Naam Huize Sytzama onthuld met verreiker. Foto Peter Nieuwenhuijsen

Sytzamahuis

Het Sytzamahuis te Kollum is voor een deel gerenoveerd en de heropening vond plaats op 5 september. Op de verdiepingen bevinden zich de kantoren van Talant.

Lees verder
Vanuit het park... Foto Peter Nieuwenhuijsen

Hap & Stap arrangement met o.m. Landgoed Oranjestein: volgeboekt. Oranjerie open in oktober.

In 2019 zal de Oranjerie van Oranjestein geopend zijn op zondagmiddagen in oktober en november. Via de Oranjerie heeft men ook toegang tot het park.

Op 22 september 2019 wordt een wandeltocht georganiseerd met culinaire en historische elementen: een rondleiding over het landgoed Oranjestein, lunch bij Tjaarda en een bezoek aan de Ecokathedraal in Mildam. Het arrangement is echter uitverkocht.

Lees verder

Martenastate Koarnjum: hotspot

De natuurorganisaties Floron, BLWG en NMV hebben een kaart van Nederland gemaakt met zo'n honderd 'hotspots' voor botanische biodiversiteit. Op deze kaart zijn vijf hotspots aangewezen in de categorie ‘Stinzenbossen’ Daaronder vinden we zowel Martenastate (Koarnjum) als de Philippusfenne.

Lees verder

Lezing Bearn Bilker

Op 4 oktober houdt onze voorzitter Bearn Bilker een lezing met als titel "De historie van de staten en stinzen en de adel aan de Waddenkust."

Lees verder