Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort.

holwortel bij Dekema, foto Dekemastate

Locaties te bezoeken in de buitenlucht

Een luchtje scheppen mag, mits niet in een groep en mits het niet te druk wordt. De staten en stinzen bieden ruimte voor een ommetje. De toegangsweg naar de Schierstins wordt gesierd door speciale flora en de tuin is verder op afstand te bekijken. Parken en tuinen: Jongemastate, Staniastate, Overtuin Oranjewoud, het groen rond EpemastateMartenastate Koarnjum. De tuin van Dekema State is vrij toegankelijk van dinsdag tot en met vrijdag, en als de hekken open staan ook in het weekend en op maandag. (De voorjaarsfair is trouwens afgelast.) De Philippusfenne, die een keur van diverse soorten stinzenflora laat zien, kan alleen na telefonische afspraak worden bezocht in maart en april. (De website philippusfenne.nl meldt geen sluiting.) De tuin achter Museum Martena is toegankelijk.De tuin rondom het Poptaslot (normaliter niet toegankelijk) is soms open. Achter en tegenover het Lycklamahûs. De tuin Heremastate ook. De buitenkant van Rinsmastate. En natuurlijk Vijversburg (tijd voor zo'n goedkope Vriendenkaart?) Kijk hier ook eens omhoog: het ene na het andere ooievaarsnest.

Lees verder
Vijversburg: vijf ooievaars. Foto Peter Nieuwenhuijsen.

Vijversburg: 30 hectare toegankelijk

Park Vijversburg is open. Een kaartje kost voor iedereen € 2,50. Maar let op de tarieven voor wie een jaarkaart koopt ("vriend wordt"). . 

De theesalon (normaal zondag vanaf 11 uur) is de komende weken gesloten.

Lees verder

Word donateur door het boek te kopen

Aanbieding: het boek van Rita Radetzky (€ 24,95) plus het donateurschap voor 2020 (€ 15,00): samen voor € 30,00.. Meld u aan via het formulier linksboven (verander 'niet donateur worden in 'donateur worden'). Er komt dan een e-mail met de vraag of u op de aanbieding wilt ingaan.

 

Lees verder
Rinsmastate, zwaar gehavend in 1944. Foto Peter Nieuwenhuijsen

Dag van het Kasteel 2020: 1 juni

Een goed en een slecht bericht van de Nederlandse Kastelenstichting

In 2020 is de Dag van het Kasteel wederom op Tweede Pinksterdag. Dit jaar is dat de 1e juni. Het thema is 'Bezet en Bevrijd.' 

Lees verder

Nieuw Boerderijenfonds

Op deze website staan ook enkele boerderijen, zoals degene die stinsresten bevatten en degene die achter een monumentale poort zijn gebouwd. Daarom is het bericht over een nieuw Boerderijenfonds ook hier interessant.

Lees verder

Vrijstelling leges

In de Nieuwsbrief van de Friese Boerderijenstichting is een uitleg gepubliceerd over de vrijstelling van leges voor een ontheffing van de Wet natuurbescherming, nodig voor het uitvoeren van onderhoud of renovatiewerkzaamheden.

Lees verder