Foto Arjen Bronkhorst. Actuele foto volgt.

 

Harstastate: zaal open, appartement gereed


Harstastate is geopend met een open dag op 5 november. De zaal van de state kan voortaan worden bekeken op wensdagmiddag en vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Ook is de state opgenomen in de afdeling Monument en Bed van de vereniging Hendrick de Keyser. Vooralsnog is alleen een tweepersoonsappartement op de benedenverdieping te hurr, later volgt de bovenverdieping.

Tekst samenwerkingsverband:

Stichting Terp Hegebeintum en Hendrick de Keyser Monumenten trekken samen op in openstelling van cultureel ensemble Hegebeintum

Stichting Terp Hegebeintum stelt al sinds jaar en dag het archeologisch steunpunt en de Romaanse kerk op de terp open voor bezoek. Vanaf 5 november (de open dag) wordt hier nog een onderdeel aan toegevoegd. Na een grondige restauratie zal de eens zo lommerrijke Harsta State worden opengesteld voor publiek.
Stichting Terp Hegebeintum runt vanuit het Kennis- en Informatiecentrum de openstelling van het archeologisch steunpunt met informatie over terpen en de terp van Hegebeintum in het bijzonder en de fraaie Romaanse kerk. Dit prachtige ensemble wordt binnenkort aangevuld met de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Harsta State. Zo krijgt iedere bezoeker een fraai inzicht in het leven in een terpdorp op een steenworp afstand van de Waddenzee; je ademt hier de ziltige zeelucht.
In 2018 werd Hendrick de Keyser Monumenten eigenaar van de State. Om tuin en state te behouden werd het pand door het echtpaar Van Riemsdijk geschonken aan de landelijk opererende monumentenvereniging. Na uitvoerig onderzoek naar het gebouw en de vroegere bewoners en een grondige restauratie, is de state nu klaar om gasten te ontvangen. Je kunt straks een deel van het huis bezoeken en bovendien kun je zelfs in de state overnachten. Naast de te bezichtigen salon die voorzien is van uniek houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl, is de tuin met stinzenplanten een absolute must. Dat de kerk en de state onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, blijkt uit de unieke rijke collectie rouwborden die in de kerk hangen. Ze behoren bij de families die in de loop der eeuwen op Harsta State hebben gewoond.
De verbondenheid van dit bijzondere cultureel erfgoed van terp, kerk en state, maakt dat je dit ensemble niet los van elkaar kunt zien. Om die reden zijn Stichting Terp Hegebeintum en Hendrick de Keyser Monumenten een samenwerking aangegaan. Zij trekken samen op in de openstelling van terp, kerk en state en hebben met elkaar een vrijwilligerscoördinator gezocht en aangesteld (Liesbeth ten Wolde uit Hurdegaryp) om de vrijwilligers van het Kennis- en Informatiecentrum, kerk en de (tuin)vrijwilligers van de Harsta State te coördineren.
Voor openingstijden van het bezoekerscentrum zie https://www.hegebeintum.info/home