Vernieuwde Stinzenflora-monitor, een handzame toeristische folder en een app


Stinzenplanten zijn bij uitstek groen cultuurhistorisch erfgoed. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over stinzenflora in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is de Stinzenflora-monitor vernieuwd. De lijst van planten is uitgebreid, de tabel is beter leesbaar, en om ook de buitenlandse bezoekers aan LF2018 te kunnen bedienen is er nu tevens een Engelstalige versie. De monitor is goed leesbaar op alle mobiele apparaten en is actief van 10 februari tot 13 mei op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl . Daar staat ook de informatie over de voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren.

Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties. Hij kwam tot stand i.s.m. Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

In de Nicolaaskerk van Koarnjum zijn tijdens het Grien Festival een aantal zeer fraaie foto's van stinzenflora te zien, gemaakt door Sjoerd Hoogerhuys.

De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. De app is samengesteld met specialist Heilien Tonckens en foto’s van natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl .

De Stinzenflora-monitor heeft correspondenten op negen locaties in Friesland en ook een daarbuiten. In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt. Deze locatie is ook opgenomen op de stinzenflora-routekaart op de website. In de Stinzenflora-monitor wordt verder met regelmaat over de bloei van de stinzenplanten in Europa bericht, en over bijzonderheden, het beheer en de lange geschiedenis van deze planten. Dit alles wordt rijk geïllustreerd, ook met afbeeldingen uit oude boeken.