Schierstins zomerexpositie Wetterwâlden’


Het Bûtenfjild en de omringende moerassige gebieden van de Noordelijk Friese Wouden trekken ook beeldend kunstenaars. Dat is te zien op de expositie ‘Wetterwâlden’, van 24 juni tot en met 3 september. Van Ids Wiersma hangt een aantal werken op deze tentoonstelling. In de laatste kwart eeuw togen Cees Booij, zijn vader Theo en echtgenote Hiske van der Sande (zie afbeelding) uit Dokkum met enige regelmaat naar het Bûtenfjild om er te schilderen. Van alle drie hangt er werk in de Schierstins. Jan Reinder Adema woonde in dit gebied en maakte er zijn bijzondere grafiek van ribkarton. Gosse Koopmans laat werken zien van zijn leefomgeving Earnewâld en Eastermar. Ook etser Hans Blanken en kunstschilders Doet Boersma, Rein Halbersma en Jan Jansma wonen in de omgeving van het waterrijke deel van de Friese Wouden en laten zich erdoor inspireren.

In augustus staat de jaarlijkse fietstocht op het programma (12 augustus; start tussen 10 en 13 uur). Dit jaar langs Staten en stins (ca. 40 km.) Een week later, zaterdag 19 augustus is er de traditionele Theun de Vries-boekendag, met onder meer ook kunst-en-kitschtaxatie. Op 26 en 27 augustus zijn er uitvoeringen van Koning van het Grasland (openluchttheater).

-Het cultureel historisch centrum in Feanwâlden is dinsdags t/m zondags open van 13.30-17.00 uur, met uitzondering van zaalverhuur en concerten. Behalve de wisselexpositie zijn ook de permanente exposities van ‘Het Laatste Torenkasteel’ en de auteur Theun de Vries te bezichtigen.