It Lytse Slot: It ferhaal fan Oranje


It lytse Slot in Veenklooster opent in mei 2018 zijn deuren voor ‘It ferhaal fan Oranje’. In de statige kamers van It Lytse Slot wordt de unieke Oranjeverzameling van mevr. Grietje van der Zwaag - Pilot tentoongesteld en daarnaast unieke foto’s van de Oranjes uit de collectie van onze voorzitter, Bearn Bilker.

De tentoonstelling is van 5 tot en met 26 mei 2018 iedere vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen, waarbij Bearn Bilker - op gezette, nader te bepalen, tijden - rondleidingen verzorgt. Op 5 mei wordt de tentoonstelling feestelijk en muzikaal omlijst door het MichtaM ensemble onder leiding van Dirk Jan Apoll. De toegang is 4,00 euro per persoon en dan staat de koffie/thee voor u klaar. Voor meer Informatie en opgave: jeltje.vanleijen@hotmail.com of 0613612735

Meer over het getoonde:

Koning Willem III der Nederlanden is tweemaal uitgebreid op bezoek geweest in Veenklooster. Dat staat centraal. De expositie begint ook met oude afbeeldingen van Willem III en zijn eerste vrouw koningin Sophie. Volop aandacht is er vervolgens voor zijn tweede gemalin, koningin Emma, later regentes voor de jonge Wilhelmina.

Voor het eerst zijn er foto's te zien die met de familie van de Oranjes te maken hebben. Zo is er een afbeelding te bewonderen van de “kroonprinses” Marie Alexandrine; 'niemand' weet dat zij ooit in aanmerking kwam voor de Nederlandse troon, evenals haar zoons. Toen in 1909 Juliana geboren werd, waren de zorgen wie ooit koningin Wilhelmina zou opvolgen voorbij. Het was voor 1909 dan ook een moeilijke periode: zouden we een Duitse prins(es) op de troon krijgen, als Wilhelmina voortijdig zou overlijden?

Op de expositie is ook de originele verlovingsfoto te zien van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Interessante vorstelijke personen komen dan voorbij: grootmoeder Mathilde en tante Thekla! Wie kent hen nog?

Uit de jaren dertig van de vorige eeuw zijn er unieke persfoto's te zien. En natuurlijk voor de liefhebber, ook de Oranje-parafernalia en souvenirs.

Oranjekenner Bearn Bilker uit Oudwoude zal op gezette tijden een rondleiding verzorgen, maar hij zal vooral stilstaan bij de verhalen rondom enkele Oranjes en hun familieleden die afgebeeld staan.